31 Mart 2010 Çarşamba

Bu stadyumlara para nasıl bulunuyor?



Güney Afrika, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. 64 maçtan sadece 4 tanesinin Nelspruit'te oynanacak olmasına rağmen, turnuva için buraya 137 milyon dolarlık bir stadyum inşa edildi. Futbolun en önemli şampiyonasına ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyan bölge sakinleri, aynı zamanda bir şeyi merak ediyor. Birçoğunun evinde elektrik ya da tuvalet bulunmazken ve hâlâ kirli su birikintilerinden kovalarla eve su taşırken, 46 bin kişilik stadyum için para nasıl bulunuyor?

Nelspruit Belediye Başkanı Lassy Chiwayo, "Saklamaya çalışmanın bir anlamı yok. Yerel yönetim, özellikle Dünya Kupası çerçevesinde tamamen çöktü" diyor.

2009'un ocak ayında Belediye Meclisi Sözcüsü Jimmy Mohlala, evinin önünde vuruldu. Mohlala, stadyum anlaşmalarıyla ilgili olarak bir süredir kanıt topladığını ve yolsuzluklara adı karışanların isimlerini açıklayacağını söylemişti. Stadyumun üstüne inşa edildiği arazinin satın alınması ise oldukça usulsüz bir şekilde yapıldı. İtirazlar sonucu mahkemeye giden anlaşma iptal edildi. Davaya bakan avukat Richard Spor, “Bu, sahtekârlık ve iki yüzlülükten başka bir şey değildi” diyor ve ekliyor: “Peki, Dünya Kupası'ndan sonra elimizde ne kalacak? Stadyumu kullanacak hiçbir takım yok.”

Not: The Newyork Times muhabiri Barry Bearak’in “Futbola milyarlar, Güney Afrikalı yoksullara ise hurdalar” başlıklı çalışması ilgi duyanlar için adrestir...

Hiç yorum yok: