24 Ocak 2012 Salı

'Futbol bütün hayatı kapsayamaz'


Türkiye'de sadece güncel futbol değil futbol tarihi ve kültürüyle de ilgili metinler kaleme alan iki yazar, Tanıl Bora ve Metin Tükenmez'le hayat futbol ilişkisi ve endüstriyel futbol üzerine konuştuk.
» Dünyanın en çok takip edilen spor dalı futbol, size göre eğlence sektörüne mi yoksa ticari sektöre mi daha yakın? 

Metin Tükenmez: Başlangıçta sadece oyun vardı;. Yani bugün dünya üzerinde insanları; kasıp kavuran tüm popüler sporlar oyundan evrilerek günümüze gelmiştir. Bu bağlamda 1960'h yıllara kadar futbol bir eğlence aracıydı. Özellikle televizyonun devreye girmesinden sonra futbol bir ticari sektör haline geldi. Ancak futbolun içinde bulunan çok uluslu şirkeüer ve sponsorlar futbolun eğlence yanını göz önünde tutarak endüstriyel sonuçlar çıkartıyorlar. Futbol televizyonla ürün pazarlamanın ve reklam yapmanın en etkin yoludur ki, bu da endüstrinin öne çıkması demektir.
» Albert Camus'un şaşırtıcı tespiti "hayata dair ne öğrendiysem hepsini futboldan öğrendim"den hareketle, futbol hayat biçimi olarak algılanabilir mi?


Metin Tükenmez: Albert Camus'nün tesbiti doğrudur. Çünkü artık futbol hayatımızı çok yakından ilgilendirmekte hatta yaşamımıza yön vermektir. Yılda 300 milyar doların döndüğü bir endüstriden kent yaşamının etkilenmemesi olanaklı değildir. Camus, zamanında Cezayir Üniversi-tesi'nin kalecisi olduğu için kaleye gelen şutların değiikli-ğine ve çeşitliliğine atıfta bulunarak futbolu yaşamla ilişkilendirmiştir. Bir futbol maçının içinde bizim şehir yaşamında karşılaştığımız her şey var. Kavga, dövüş, trafik dalaşı, el kol hareketleri, birbirine saygısızlık,hakemle bağırarak konuşma, birlikte yaşam kurallamı çiğnemek, rakibe yani komşuya saygısızlık, bir birine çelme takmak, yükselenin ayağından çekmek, ayak oyunları, naylon fatura düzenlemek, vergi kaçırmak...Ben bu tür futboldan kendimi korumaya çalışıyorum, ne denli becerdiğimi bilemiyorum...
» Şans oyunları futbola etki etmekte mi? 
Metin Tükenmez: Şans oyunlarının futbolun doğasıyla çok ilintili olduğunu sanmıyorum. Şans oyunları toplumun ulaşılamayan kesimlerini vergilendirme sistemidir. Benim ölçülerime göre şans oyunu da kumardır ve kumarda daima oynayanlar değil oynatan kazanır. Toplumun büyük çoğunluğunun kaybettiği bir sistemin etik bir yanı olabilir mi?

Hiç yorum yok: