27 Mayıs 2010 Perşembe

Kaybedenler Kulübü...


1982-Brezilya : Şampiyon olamadılar ama, oynadıkları futbol ile unutulmazlar arasına adlarını yazdırdılar; hatta canlı izleyen birçokları şampiyonu hatırlamadıkları halde Socrates'li, Zico'lu, Junior'lu, Eder'li 82 Brezilyasını bir çırpıda sayabilir. Hücum futbolunun en güzel örneklerini sergileyen, bireysel anlamda birçok yıldızı barındıran Brezilya, 4-2-4 düzeninin dünyadaki son mükemmel uygulamacıları olarak hafızalara kazındı.

1974-Hollanda : Rinus Michels ve onun dahiyane Total Futbol felsefesinin müthiş uygulaması olan, Cruyff'lu, Neeskens'li Hollanda finalde Almanya'ya kaybetsede oynadıkları oyunun etkileri günümüze kadar ulaştı. Finalde attıkları penaltı golüne kadar Almanya topa dahi dokunamamıştı ama, futbol 90 dakikaydı ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundu! Her şeye rağmen göz kamaştıran oyuncuları, görülmemiş futbol felsefeleri ile kazanandan daha çok hatırlanan takım olmayı başardılar.

1998-Hırvatistan : Yakın tarihin hiç şüphesiz en renkli takımlarından biri, Suker'li, Boksic'li, Prosinecki'li kadrosu ile 98 Fransa'da üçüncülük kazanan Hırvatistan'dı. Her anı heyecan dolu maçlar oynamaları bir yana, kendilerinden beklenmeyeni yaparak yarı finale kadar gelmelerine rağmen, ev sahibine elenmekten kurtulamadılar. Yine de birçokları için turnuvanın en keyif veren takımıydı ve birçok futbolcusu sokakta futbol oynayan çocuklara idol olmayı başardı. Elendikleri maçın ilginç taraflarından biri Fransa'nın gollerinin ikisini de Lillian Thuram'ın atmasıydı!

1954-Macaristan : Almanların final gazabına uğrayan bir başka takım efsane Macaristan'dı. Kadrosunda Ferenc Puskas ve Sandor Kocsis gibi futbol efsanelerini bulunduran Macarlar, maçın hemen başında 2-0 öne geçmelerine rağmen 3 gol yiyerek kupayı Almanlara kaptırıyorlardı. 5 forvetli sistemlerin yaygın olduğu o günlerde, kupada mücadele etmiş bir diğer takım da Türkiye idi.

1986-Almanya :
Hiçbir zaman sempati duyulan takım olamadılar, hiçbir zaman hayranlık uyandıracak bir futbol oynamadılar ama kazanan hep onlar oldu; bu kupa dışında. Onlar kaybedince bizim de kaybetmiş sayıldığımız 86 Dünya Kupası, "Tanrının Eli" hikayesi ile hatırlansa da, Beckenbauer yönetimindeki Almanya kadrosu herkes tarafından yakından tanınan oyunculardan kuruluydu. Finalde Rummenigge ve Völler'in golleri ile beraberliği yakalasalar da, Burruchaga'nın 83'deki golüne engel olamayıp kupayı kaybettiler.

goal.com

Hiç yorum yok: