15 Mayıs 2010 Cumartesi

Vizyonlar da uyuyor...


UEFA, Türkiye'nin de aday olduğu EURO 2016 organizasyonu için bir ön rapor yayımladı. Üç aday ülke Türkiye, İtalya ve Fransa ile ilgili raporda Türkiye için 'Vizyonu 'Avrupa Şampiyonası vizyonu'yla örtüşüyor' denildi

Türkiye’nin EURO 2016’yı düzenlemek için Fransa ve İtalya’yla girdiği kıyasıya yarışın sonu yaklaşıyor. 28 Mayıs’taki oylama öncesi Türk futbolunu ileriye taşıyacak bir proje olarak görülen EURO 2016 adaylığı hakkında UEFA, aday ülkelerin hazırladığı tekliflerle ilgili dün bir ön rapor yayımladı. Teklifler her yönüyle incelenirken Türkiye’nin vizyonunun ‘Avrupa Şampiyonası vizyonu’yla açık bir şekilde örtüştüğü belirtildi.

UEFA’nın raporunda, turnuvanın Avrupa kıtasının bu kısmında (Türkiye) düzenlenmesinin, Avrupa ve Mistik Doğu arasında köprü oluşturmak açısından emsalsiz olacağı ve taraftarlara çok güzel bir deneyim yaşatacağından bahsedilerek, Türkiye’nin en önemli artılarının, Türk futbolunu geliştirmek, futbol ortamını daha iyi hale getirmek istemesi ve taraftarlara yeni bir tecrübe yaşatabilecek olması olarak belirtildi.

Türkiye’nin dosyasıyla ilgili raporda yer alan değerlendirmelerden bazı satırbaşları şu şekilde oldu:

Sosyal sorumluluk ve çevre: Yabancı taraftarların en iyi şekilde ağırlanması, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı kampanyaların yürütülmesinin Türkiye açısından yararlı olacağı belirtildi.

Politik ve ekonomik yönler: Çok önemli ekonomik gelişmeler planlanmakta. Bunların birçoğu şart. Ancak hem hükümetin hem de parlamentoda yer alan tüm partilerin şampiyonaya destek vermesi, bu konudaki soru işaretlerini kafalardan silmekte.

Yasal konular: Bunlar EURO 2016 ’yı gerçekleştirmek açısından sorun teşkil etmemektedir. Şu andaki mevzuat UEFA’nın taleplerini tam olarak karşılamasa da, alınan teminatlar ve Başbakan’ın bu konuda verdiği koşulsuz destek tatmin edici.

Stadyumlar: Türkiye’de stadyumlarla ilgili hazırlanan proje son derece profesyonel ve yüksek standartta. Bu bölüm UEFA ’nın bütün taleplerini karşılıyor.

Ulaşım: 2016 için vaat edilen yatırımın yüzde 40’ı bile kara ulaşımı ihtiyacını karşılar Ankara Esenboğa ve İzmir Havaalanı ise kapasite talebine yeterli olamayabilir.

Konaklama ve idman sahaları: İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa’nın kapasitesi yeterli ancak Eskişehir, Kayseri ve Konya tam sınırda.

Teknoloji: Bazı iyileştirmelerin yapılmasıyla risk ortadan kalkacaktır.
Uluslararası yayın merkezi: Henüz 2009 ’da tamamlanan bu merkezin lokasyonu da kente yakın olması nedeniyle son derece uygundur.

Taraftar alanları: Konseptin son derece işyi anlaşıldığı belirtilirken bazı alanların konuklara sıra dışı bir deneyim yaşatacağı ifade edildi.

Güvenlik: Yapılan risk analizinde Türkiye ’nin dosyasında bulunan teminatların UEFA ’nın beklentileriyle örtüştüğü görülmüş.

Tanıtımlar: Reklam yasaları nedeniyle, düzenlenecek aktivitelerin nasıl organize edileceği hakkında net bir tutum gösterilmesi bekleniyor.

Finans: UEFA bilet fiyatlarının EURO 2008’deki gibi olduğunu belirtirken, 3. Kategori biletlerin ucuzluğuna dikkat çekiyor.
Türkiye dosyasının galip gelip gelemeyeceği ise 28 Mayıs’ta İsviçre’nin Nyon kentindeki oylama sonucu belli olacak.

Hiç yorum yok: