29 Nisan 2010 Perşembe

En iyi öğrencisi Mourinho...

“Bayern’in Hollandalı koçunun dış görünüşü avantajına çalışmıyor. Düz bir yüzü, koca bir göbeği ve en alakasız zamanlarda ortaya çıkardığı garip bir defteri var. Günümüzde teknik direktörlük ‘prezantabl’ olunması gereken bir iş ve Van Gaal bu konuda felaket. Ama bu durumu kurtaran bir detay var: Çok başarılı. O, takımının performansını sürekli arttıran nadir antrenörlerden...

‘11 Collectief1’, Van Gaal’in en sevdiği sözcük. Takıma alınması düşünülen oyuncularla transfer öncesi görüşüyor ve yeteri kadar ‘kolektif’ olup olmadıklarını anlamaya çalışıyordu. 1995’de Şampiyonlar Ligi’ni kazandı; neredeyse genç takımla!

Barcelona’ya geçtikten sonra tek zorluk çektiği alan saha dışı oldu. Bir basın toplantıında gazetecinin birine, "Sen mi çok aptalsın yoksa ben mi çok akıllı?" diye sordu. Barcelona’da hemen herkesle çatıştı ama üç senede iki şampiyonluk kazandı.

Barcelona’nın o zamanki kaptanı Josep Guardiola onun için “En ufak detayı fark eder” diyecekti. Van Gaal ise kendine yeni bir öğrenci bulmuştu. Jose Mourinho isimli genç tercüman onun için scouting raporları hazırlıyordu. Bu iki eski öğrencisinin, o günden bugüne büyük teknik direktörler arasında Van Gaal’in yanında yer almaları sürpriz olmasa gerek.
(Banu Yelkovan, Radikal)

“İyi bir teknik direktörün takıma katkısı yüzde 10’dur derler. Olabilir. Ama kötü bir teknik direktörün zararı en az yüzde 50’dir.” Giovanni Trapattoni

Alex Ferguson bir röportajında, başarılı bir teknik direktör olmasının sırrını soranlara, “Oyuncularımla çok yakınlaşmam. Her zaman mesafemi korurum. Onlarla beraber takılır mıyım? Asla takılmadım, asla takılmayacağım...” cevabını vermişti.

Jose Mourinho’nun futbolcularından üstün tarafı ne? Chelsea’ye ilk geldiğinde futbolculara yaptığı konuşmayı hatırlayalım: “Benim bir UEFA, bir de Şampiyonlar Ligi kupam var.. Sizin neyiniz var?” diye sormuştu.

Sneijder ve Robben yeniden Bernabeu'da

İnter-Bayern Munich finali bir dolu eski dostu bir araya getirecek. Van Gaal-Mourinho (Barcelona), Robben-Mourinho (Chelsea), Hollandalılar Van Gaal-Van Bommel-Robben-Sneijder ve hatta Robben, Sneijder, Van Gaal-Bernabeu...Sneijder Hollanda basınına finalin Bernabeu'da oynanacak olmasının ekstra bir motivasyon yaratıp yaratmadığı sorusuna, "benim için Kazakistan'da olmuş Bernabeu'da olmuş fark etmez" diye cevap verdi. Hem Robben hem Sneijder, İspanya'ya ve Perez'e "Kaka ve Ronaldo'yla izlersin artık gönderdiğin adamları" diye mesaj vermek isteyeceklerdir.

Hiç yorum yok: