10 Nisan 2010 Cumartesi

Hem opera hem değil!

IO, DON GIOVANNI
Öncelikle İspanyol sinemasının duayeni şeklinde tanınan Carlos Saura'nın hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği bu film, unutulmamalı ki yaşanmış bir şeyi anlatıyor... Ama o şey aslında operanın kendisi... Aslında İki kez Io, Don Gioavanni izliyoruz: Hem nasıl yazıldığını hem de nasıl oynandığını... Bence Stanislavski etkilerinin dahi görülebileceği, Grotovski'den direk izler taşıyan (imgelerin öne çıktığı) oyunculukların da beyaz perdedeki tiyatrocular kabilinden oldukça başarılı performans sergilediği bir "opera film" izledik.

Saura, resmen beyaz perdede opera yönetmiş... Bu nedenle geçen zamanda karakterlerin değişip değişmemesiyle fazla ilgilenmemiş... Ayrıca Anette aşkı ve güzelliği simgeliyor, zaman geçse de onu değiştirmemeye özellikle özen gösterilmiş..

Guanciale, filmde en çok beğendiğim oyuncuydu doğrusu... Mozart'ın böyle bir insan olduğunu düşünnüşümdür belki de o neden etkiledi, hatta sadece mozart'ın değil, dahilerin böyle olduklarına inanırım.. (Bence onun şanssızlığı Amadeus'un başarılı bir oyunculukla sergilenmesi oldu) Ama ben çok tuttum...

Müzikler için ise hiç konuşmuyorum: )))

Hiç yorum yok: