7 Nisan 2010 Çarşamba

'Göndereceksin ağbi bu Jo'yu'(!)


Hadise şu: Jo, Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye yenildiği maçtan sonra ‘sabaha kadar alem’ yapmış. “Göndereceksin ağbi bu Jo’yu”ymuş. “Manchester City aptal mıymış, bu Jo’yu Everton’a kiralanmış, Everton aptal mıymış bu adamı Galatasaray’a vermiş.”
‘100 Büyük Türk Futbol Mütefekkiri’nden biri gibi konuşuyor Rıdvan Hoca. Ezeli rakibine yenildiler ya, bütün topçular yas ilan edecek, evlerine kapanıp “Her yer karanlık” şarkısını söyleyecek, ağıtlar yakılacak, evleri bir taziye evi olacak, falan filan...
Enikonu her maç gibi 90 dakikalık bir oyunu savaş haline getiren bu jargonu, Rıdvan Dilmen’e hiç yakıştıramadım. Jo sanki, cephede arkadaşları ölen, bir kısmını ‘düşman’ın teslim aldığı bir savaşın çavuşu... Gece, ‘vur patlasın çal oynasın’a çıkmış. Sanırsınız barın kapısında sarı-kırmızı üniformalı yaralı askerler acılar içinde inlerken, Jo, içerde bir eli bir kızın belinde, öbür eli diğer kızın boynunda, üçüncü kız da ağzından aşağı tekila döküyor. Sabaha karşı cesetler ve kaşı gözü dağılmış erlere basarak, üstüne üstlük şehvet dolu kahkahalarla geçiyor. O derbiyi, herhangi bir 90 dakikadan fazla yapan, kulüp yöneticileri başta olmak üzere, medyanın bu sıradan, o hep bildiğimiz çığırtkanlığı değil mi?
Rıdvan Dilmen’in bu çığırtkanlıkta işi ne peki? Hani nerde o muzip dil, mizahi bakış, eğlenceli tavır?
Yorumcu Rıdvan Dilmen, bütün bir futbolcu geçmişini ezerek, bize vaaz ediyor: Galatasaraylı bir futbolcu, Fenerbahçe’ye yenildiği bir maçtan sonra, haftanın tek tatil günü bile olsa eğlenemez!İnsan sevdiğinin ‘kötü’ sözlerini hatırlamaz. Algıda seçicilik belki de!
Ama şimdi yorumcu Rıdvan Dilmen’in bu hamasetinden sonra, filmi geriye sarıp, hakemin gözünden kaçan pozisyonlar olup olmadığını düşünsem mi?
Hiç gerek yok!
Ben kendimce “Gördüğümü çaldım.”


Not: Erkan Goloğlu kaleme almıştır (Radikal, 06.04.2010)

Hiç yorum yok: