9 Nisan 2010 Cuma

Filmleri de ıskalamayalım...

36 DAĞ MANZARASI / 36 VUES DU PIC SAINT LOUP
Fransız Yeni Dalga'sının temel taşlarından Jacques Rivette, 80 yaşına basmış olmasına rağmen hâlâ benzersiz bir sinemacı olduğunu kanıtlıyor. Rivette'in tiyatro saplantısı ve hayranlığı bu son filmde de sürüyor, ancak bu kez meydan bir sirk. Üstelik maskeleri, cambazları ve telde yürüyen Jane Birkin'le birlikte "dünyanın en tehlikeli yeri". Küçük bir sirkin yaşlı sahibi ölünce, sirk ailesi adamın en büyük kızı Kate'i çağırmaya karar verir. Sirkten on beş yıl önce ayrılmış olmasına rağmen Kate çağrıyı dinler ve herkesi şaşırtarak trupa katılır. Kısmetinde Vittorio adlı bir İtalyanla tanışmak vardır. Vittorio peşlerine takılır ve Kate'in sırlarını açığa çıkarmaya çalışır.
-fragman-


Yönetmen: Jacques Rivette/ Oyuncular: Jane Birkin, Sergio Castellitto, André Marcon / Yapım: Fransa-İtalya, 2009 / Süre: 84'

TROÇKİ / THE TROTSKY
2009 Tokyo İzleyici Ödülü
2009 Atlantic Film Fest. (Halifax) İzleyici Ödülü

Leon Bronstein bildiğiniz lise öğrencileri gibi değil; yani, sınıf arkadaşlarının aksine, kendini Bolşevik devrimci, Kızıl Ordu komutanı Lev Troçki'nin reenkarnasyonu zannediyor. Açlık grevine giriştiğinde babası Leon'u cezalandırmak için devlet okuluna yolluyor, ama o burada da öğrenci sendikası kurmaya kalkıyor. Şu öğrenciler bir gün kendilerinden başka bir şey düşünecek midir? Genç kahramanımız Lenin'ine kavuşacak mıdır? Festival izleyicisi yönetmen Jacob Tierney'yi Terence Davies'in Neon İncil adlı filminin başrolünden hatırlayacak.
-fragman-

Yönetmen: Jacob Tierney/ Oyuncular: Jay Baruchel, Geneviève Bujold, Anne-Marie Cadieux / Yapım: Kanada, 2009/ Süre:120'

TEK BAŞINA BİR ADAM / A SINGLE MAN

2009 Venedik Eşcinsel Aslan, Volpi Kupası
2009 Satellite Ödülleri En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Yapım
2009 Santa Barbara En İyi Performans Ödülü (C. Firth)
2009 San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği
2010 BAFTA En İyi Erkek Oyuncu (C. Firth)
Hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından övgüyle karşılanan bu dramın yönetmeni, dünyaca ünlü moda tasarımcısı Tom Ford. Christopher Isherwood'un aynı adlı romanından uyarlanan filmde, uzun yıllar birlikte olduğu sevgilisinin ölümünün ardından orta yaşlı, eşcinsel bir İngilizce öğretmeninin bir günü anlatılıyor. İlk uzun metraj denemesi olduğu için Tom Ford'un finansmanını bizzat karşıladığı bu filmdeki performansıyla Colin Firth, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a adaya gösterildi.
-fragman-

Yönetmen: Tom Ford/ Oyuncular: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode/ Yapım: ABD, 2009 / Süre: 99'

Hiç yorum yok: